Leestip: boek Trots op je Team! Vliegend van start als teammanager

Leestip: boek Trots op je Team! Vliegend van start als teammanager

Tussen de 80.000 en 100.000 mensen beginnen per jaar als teammanager. Vaak is de beste van het team doorgestroomd naar deze functie en in die functie denkt vervolgens 80 procent dat ze het goed doen. In haar werk ervaart bedrijfskundige drs. Saskia IJszenga RM echter dat velen zonder enige begeleiding in het diepe worden gegooid.

IJszenga vindt het dan ook niet vreemd dat een derde van de werknemers ontevreden is over hun manager. Met het boek Trots op je Team! Vliegend van start als teammanager staat de auteur het eerste half jaar naast de nieuwe teammanager, zodat die een krachtig en trots team opbouwt. 

Valkuilen

Een hoge werkdruk, veel ziekte en ontevredenheid zijn situaties waar je als teamlid anders mee te maken hebt dan als manager. Veel bedrijven vergeten startende managers hierin te begeleiden. In de interviews die IJszenga voor haar boek hield, komt naar voren dat veel starters heel hard gaan rennen, het voordoen, de beste willen zijn. Een nieuwe teammanager toont eerst voorbeeldgedrag aan het team. Gaat daarna op zoek naar klonen van zichzelf en pas na een tijdje komen ze erachter dat de nieuwe rol ook echt nieuwe vaardigheden vereist om het team in beweging te krijgen. En die nieuwe managementvaardigheden moet je leren. IJszenga: “Helaas krijgt niet iedereen die cruciale begeleiding bij de start, met grote gevolgen van dien. Dit boek maakt de inzichten voor iedereen beschikbaar en zorgt dat de teammanager met het team een eerlijke start krijgt.”  

Succes zonder budget 

Vooral bij bedrijven die niet de budgetten en programma’s hebben, is de noodzaak van goede begeleiding vaak nog groter. Juist omdat er minder collega managers aanwezig zijn waar je van kunt leren. In haar boek biedt de auteur een doordachte en praktische benadering om succesvol te navigeren door de cruciale eerste zes maanden als teammanager. Je leest per maand wat je moet doen, hoe je een teamplan maakt, de samenwerking verbetert en hoe je de teamtrots vergroot. Door het boek heen staan ervaringen van doorgewinterde managers. Het boek biedt een stevig fundament voor een trotse en succesvolle carrière als teammanager. 

Over de auteur 

Met meer dan twintig jaar ervaring als bedrijfskundige in teammanagement en als interim-manager bij gerenommeerde bedrijven als Rabobank, FBTO en FrieslandFoods, begrijpt IJszenga de valkuilen en uitdagingen waar startende teammanagers mee te maken krijgen. Ze is een beroepsstarter in teammanagement in zowel kleine als grote bedrijven en heeft met meer dan twintig teams gewerkt. Naast haar bedrijfskundige achtergrond heeft ze zich gespecialiseerd in marketing als Register Marketeer. 

Lees meer: