ETS-campagne belicht belang goede handhygiëne

ETS-campagne belicht belang goede handhygiëne

Al meer dan vijftien jaar lang onderzoeken wetenschappers wat de beste manier is om de handen te drogen. Het European Tissue Symposium (ETS) zet nu een campagne op touw om aandacht te krijgen voor deze ontwikkeling op het gebied van wetenschappelijke onderzoek naar handdroging.

De campagne heet Hand drying discovery roadmap – A 15-year story. Het doel is om een overzicht te geven van de talrijke onderzoeken die zijn gedaan naar de voordelen van verschillende handdroogmethoden. En de implicaties ervan voor hygiëne en netheid in de toiletruimte en daarbuiten. Terwijl nieuwe onderzoeken andere invalshoeken blijven verkennen, illustreert de campagne dat we nu beter begrijpen welke rol het drogen van onze handen speelt bij handhygiëne. Deugdelijke wetenschap is belangrijk om duidelijk bewijs te leveren ter ondersteuning van de volksgezondheid. Het is een goede basis om te bepalen wat de meest hygiënische manier is om de handen te drogen en de verspreiding van infecties te minimaliseren, aldus ETS.

Van alles en nog wat

In de afgelopen vijftien jaar zijn onderzoekers steeds meer te weten gekomen over het hoe en wat van handdroging. Het chronologische overzicht van ontdekkingen begint met een studie die in 2008 werd uitgevoerd door de universiteit van Westminster. Door de jaren heen hebben onderzoekers van alles en nog wat onderzocht. Zo hebben ze gekeken naar het oorzakelijke verband tussen de manier waarop de handen worden gedroogd en of er veel of weinig bacteriën achterblijven op de handen. In het meest recente onderzoek hebben ze getest of gebruikers van toiletruimten en de omgeving besmet kunnen raken via luchtdruppeltjes die ontstaan tijdens het drogen van de handen.

Essentieel leesvoer

De keur aan onderzoeken gaan in op het verband tussen handdroogmethoden en hygiëne in de bredere zin van het woord. Volgens ETS zijn ze essentieel leesvoer voor iedereen die verantwoordelijk is voor het handhaven van hygiëne in toiletruimten en het beschermen van het publiek. Denk bijvoorbeeld aan inkoopmanagers in ziekenhuizen en openbare gebouwen, verhuurders, restauranthouders en hoteliers.

Lees meer: